poniedziałek, 9 grudnia 2024

Czy są weganie na sali?

 Będę robiła obiad dla sporej ilości osób, z czego połowa to albo weganie albo wegetarianie. Czasem gotuję i wege i wegetariańsko, ale teraz szukam czegoś specjalnego i liczę na was. Z jakich przepisów korzystacie? Co polecacie?

Dużo się dzieje. Nie mam siły teraz skupić się na wielu, ale Duda chcący pocałować  w rękę żonę Macrona chyba nie ma głowę wiele wydarzeń 

Klik

44 komentarze:

  1. Pierogi z kapustą, pierogi ruskie, barszcz. Ja bym umarła z radości ma takie coś 😄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I Rybka lepiąca w nerwach miliony pierogów! Lola, oszczędź jej tego! 😀😀😀

      Usuń
    2. ciasto na pierogi zawiera jaja kurzęce, z których mogłyby wyrosnonć zdrowe kury i koguty😁

      Usuń
    3. Spora ilość ludzi to jednak pojęcie względne 😄 Dla mniejszej sporej ilości można kupić mrożone 😄
      Ale Lucha zepsuła zabawę i w sumie to faktycznie! Teraz to Rybnika musi lepić ręcznie a jajko zastąpić wodą z namoczonej cieciorki. 😜

      Usuń
    4. Ja robię ciasto na pierogi bez jajek. Sama mąka i gorąca woda.
      Ale faktycznie, pierogi są bardzo pracochłonne.

      Usuń
    5. Pierogi będą na święta
      Przed nie będę miała czasu

      Usuń
    6. Mam ulubiony przepis na Chana masala, takie hinduskie. Szybko się robi i łatwo zrobić dużo. Możesz podawać z ryżem lub chlebkiem.

      Usuń
  2. Dzień dobry
    \o/?\o/?
    ]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*
    {_}>{_}>{_}>{_}>{_}>{_}>{_}>{_}>
    \~/*
    |_|?|_|?|_|?|_|?|_|?|_|?|_|?|_|?|_|?
    (_)? (_)? (_)? (_)? (_)? (_)? (_)?
    [_] [_] [_] [_] [_] [_] [_] [_]
    )_(" )_(" )_(" )_(" )_(" )_("
    [_] [_] [_] [_] [_] [_] [_] [_]

    OdpowiedzUsuń
  3. mnie to siem marzom żeberka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wegańskiej świnki 😋
      Z drugiej strony, w pobliskim warzywniaku miewają taką wędlinkę podobną do salami, doczytałam że to jest ze świnek iberyjskich z wolnego wybiegu jak sobie wyobraziłam te świnki jak skubią trawkę...🙃

      Usuń
    2. Właśnie! Świnki som głównie wegańskie
      Choć słyszano, że mogą zjeść człowieka

      Usuń
  4. https://www.gardengourmet.pl/przepisy?page=0

    OdpowiedzUsuń
  5. https://www.gallopolska.pl/przepisy/wegetarianskie?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiApNW6BhD5ARIsACmEbkUSXnJiSFJo3Ua1udK2Yu5j6RQi9nGdRvluwgyvFU1cDGoePUEQSs0aAlbTEALw_wcB

    OdpowiedzUsuń
  6. https://www.przepisy.pl/przepisy/wege/dania-weganskie

    OdpowiedzUsuń
  7. dania wegańskie były jadane w Polsce już od wieków, niejako z konieczności, gdyż wśród biedniejszego ludu był deficyt białka odzwierzęcego i takich przepisów jest fura...
    za to dania wegańskie mające udawać mięsne są pomysłem z ostatnich dziesięcioleci, ale net też już się od nich roi, trudno powiedzieć, co tu jest common, a co jest czymś "specjalnym"... może usmaż im tofu, doduś w jakimś sosie grzybowym, podaj z ryżem, fajnie przypraw, ładnie udekoruj jakąś zieleniną i niech się odpieprzą...
    p.jzns :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. p.s. ryż na kolorowo, np. z kurkumą, to chyba najprostsze...

      Usuń
    2. W biednym domu mojej babci to weganski był tylko kompot

      Usuń
    3. rozumiem, że wigilijnego bigosu, zwanego dla zmyły "kapustą z grzybami" nie praktykowano? :)

      Usuń
    4. Nie mówię o daniach wigilijnych

      Usuń
    5. Gdyby kogoś zainteresowal artykul na Culture.pl - Kuchnia jarska i rajska. O heroicznych początkach polskiego wegetarianizmu

      Usuń
  8. ciekawa jestem czy we Francji ktoś na to zwrócił uwagę

    OdpowiedzUsuń
  9. www.jadlonomia.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Tofu odmieniło moje życie:)) Od jakiegoś czasu zaczęłam ewoluować w tym kierunku ,wegeterianizmu znaczy.
    Dużo przepisow na facebooku,jeszcze wiecej na instagramie :
    Wegetarianie Polska
    https://www.facebook.com/groups/333296623530372/
    Vegedobre facebook
    fit_zdrowo_tasia instagram
    co_wy_jecie_wegetarianie instagram

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja uwielbiam pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki, a ostatnio odkryłam, że z tej samej bazy można zrobić fajne kotlety a'la mielone. A najlepiej użyć do tych kotletów już upieczonego pasztetu, który oczywiście można upiec dwa, trzy dni wcześniej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje dzieci robią wegański bigos - kapusta kiszona z soczewicą,marchwią,sliwkami.Smakuje wyśmienicie.

      Usuń
    2. Też zamierzam taki zrobić. Może jeszcze parę grzybków do tego :)

      Usuń
    3. boszsz ten bigos to aż mi ślinka pociekła

      Usuń
  12. W kuchni nie lubię...idę na łatwiznę, cisto francuskie i wariacje.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzięki dziewczyny
    Dziś się zanurzę w te linki

    OdpowiedzUsuń
  14. wegetariańskie jest smaczne i lepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pierogi z fajnym wege farszem uwielbiam, szpinak plus ser kozi albo z kaszą ...mniam

      Usuń
    2. Bardzo lubię takie połączenie - szpinak z serem, najczęściej z fetą, pierogów nie jem,unikam mąk😊Poza tym nie jestem zapalona kucharka..eufemistycznie mowiac😀

      Usuń
  15. Weganskie/wegetariańskie przepisy polecam na Jadlonomii. Mam męża wegana i u mnie mnie w rodzinie przebojem jest zawsze wegański bigos (śliwki, cebulką, przecier pomidorowy, kotleciki sojowe co dadzą bigosowi tak wsad niby-mięsny). A jak lubicie chili con carne meksykańskie, to polecam bardzo przepis Jamie Olivera https://www.jamieoliver.com/recipes/beef/good-old-chilli-con-carne/ ja zawsze robię bez mięsa na początku, a pod koniec dzielę na 2 porcje i do jednej dodaję mielone wołowe dla mięsożerców, druga zostaje bez i jest równie super pyszna. Jedna z najlepszych wegańskich wersji nie-wege dania. U Jadlonomii pasztety są boskie, robiłam chyba że cztery rodzaje, z żurawiną, fasolowy, ale najlepszy jest warzywny. Tylko pracochłonny. Jak zrobisz flaczki z boczniaków, to Ci znikną w 15 min, bo nawet miesnozerni nie będą mogli przestac jeść. https://www.jadlonomia.com/
    Pierwszy raz się odzywać, pozdrawiam serdecznie.
    Innyglos

    OdpowiedzUsuń
  16. Byłam dzisiaj w stokrotce i przede mną babka kupowała wędlinę wegańską z ciekawości sprawdziłam skład, nie znalazłam tam żadnej ciecierzycy soi ani nic tylko możliwość gorczycy, no i pierdylion chemikaliów 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy bym czegos podobnego nie kupila,tak samo jak "normalnych" przemyslowych wedlin

      Usuń