Będę robiła obiad dla sporej ilości osób, z czego połowa to albo weganie albo wegetarianie. Czasem gotuję i wege i wegetariańsko, ale teraz szukam czegoś specjalnego i liczę na was. Z jakich przepisów korzystacie? Co polecacie?
Dużo się dzieje. Nie mam siły teraz skupić się na wielu, ale Duda chcący pocałować w rękę żonę Macrona chyba nie ma głowę wiele wydarzeń
I tak
OdpowiedzUsuńNo właśnie!!
UsuńPierogi z kapustą, pierogi ruskie, barszcz. Ja bym umarła z radości ma takie coś 😄
OdpowiedzUsuńI Rybka lepiąca w nerwach miliony pierogów! Lola, oszczędź jej tego! 😀😀😀
Usuńciasto na pierogi zawiera jaja kurzęce, z których mogłyby wyrosnonć zdrowe kury i koguty😁
UsuńSpora ilość ludzi to jednak pojęcie względne 😄 Dla mniejszej sporej ilości można kupić mrożone 😄
UsuńAle Lucha zepsuła zabawę i w sumie to faktycznie! Teraz to Rybnika musi lepić ręcznie a jajko zastąpić wodą z namoczonej cieciorki. 😜
Ja robię ciasto na pierogi bez jajek. Sama mąka i gorąca woda.
UsuńAle faktycznie, pierogi są bardzo pracochłonne.
Pierogi będą na święta
UsuńPrzed nie będę miała czasu
Mam ulubiony przepis na Chana masala, takie hinduskie. Szybko się robi i łatwo zrobić dużo. Możesz podawać z ryżem lub chlebkiem.
UsuńDawaj!
UsuńDzień dobry
OdpowiedzUsuń\o/?\o/?
]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*
{_}>{_}>{_}>{_}>{_}>{_}>{_}>{_}>
\~/*
|_|?|_|?|_|?|_|?|_|?|_|?|_|?|_|?|_|?
(_)? (_)? (_)? (_)? (_)? (_)? (_)?
[_] [_] [_] [_] [_] [_] [_] [_]
)_(" )_(" )_(" )_(" )_(" )_("
[_] [_] [_] [_] [_] [_] [_] [_]
mnie to siem marzom żeberka...
OdpowiedzUsuńZ soczewicy??
UsuńZ wegańskiej świnki 😋
UsuńZ drugiej strony, w pobliskim warzywniaku miewają taką wędlinkę podobną do salami, doczytałam że to jest ze świnek iberyjskich z wolnego wybiegu jak sobie wyobraziłam te świnki jak skubią trawkę...🙃
Właśnie! Świnki som głównie wegańskie
UsuńChoć słyszano, że mogą zjeść człowieka
https://www.gardengourmet.pl/przepisy?page=0
OdpowiedzUsuńhttps://www.gallopolska.pl/przepisy/wegetarianskie?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiApNW6BhD5ARIsACmEbkUSXnJiSFJo3Ua1udK2Yu5j6RQi9nGdRvluwgyvFU1cDGoePUEQSs0aAlbTEALw_wcB
OdpowiedzUsuńhttps://www.przepisy.pl/przepisy/wege/dania-weganskie
OdpowiedzUsuńdania wegańskie były jadane w Polsce już od wieków, niejako z konieczności, gdyż wśród biedniejszego ludu był deficyt białka odzwierzęcego i takich przepisów jest fura...
OdpowiedzUsuńza to dania wegańskie mające udawać mięsne są pomysłem z ostatnich dziesięcioleci, ale net też już się od nich roi, trudno powiedzieć, co tu jest common, a co jest czymś "specjalnym"... może usmaż im tofu, doduś w jakimś sosie grzybowym, podaj z ryżem, fajnie przypraw, ładnie udekoruj jakąś zieleniną i niech się odpieprzą...
p.jzns :)
p.s. ryż na kolorowo, np. z kurkumą, to chyba najprostsze...
UsuńW biednym domu mojej babci to weganski był tylko kompot
Usuńrozumiem, że wigilijnego bigosu, zwanego dla zmyły "kapustą z grzybami" nie praktykowano? :)
UsuńNie mówię o daniach wigilijnych
UsuńGdyby kogoś zainteresowal artykul na Culture.pl - Kuchnia jarska i rajska. O heroicznych początkach polskiego wegetarianizmu
Usuńciekawa jestem czy we Francji ktoś na to zwrócił uwagę
OdpowiedzUsuńTrzeba zapytać Małgosię
Usuńwww.jadlonomia.com
OdpowiedzUsuńTofu odmieniło moje życie:)) Od jakiegoś czasu zaczęłam ewoluować w tym kierunku ,wegeterianizmu znaczy.
OdpowiedzUsuńDużo przepisow na facebooku,jeszcze wiecej na instagramie :
Wegetarianie Polska
https://www.facebook.com/groups/333296623530372/
Vegedobre facebook
fit_zdrowo_tasia instagram
co_wy_jecie_wegetarianie instagram
Ja uwielbiam pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki, a ostatnio odkryłam, że z tej samej bazy można zrobić fajne kotlety a'la mielone. A najlepiej użyć do tych kotletów już upieczonego pasztetu, który oczywiście można upiec dwa, trzy dni wcześniej.
OdpowiedzUsuńMoje dzieci robią wegański bigos - kapusta kiszona z soczewicą,marchwią,sliwkami.Smakuje wyśmienicie.
UsuńTeż zamierzam taki zrobić. Może jeszcze parę grzybków do tego :)
Usuńboszsz ten bigos to aż mi ślinka pociekła
UsuńW kuchni nie lubię...idę na łatwiznę, cisto francuskie i wariacje.
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny
OdpowiedzUsuńDziś się zanurzę w te linki
a na deser kulki mocy
OdpowiedzUsuńwegetariańskie jest smaczne i lepsze :-)
OdpowiedzUsuńpierogi z fajnym wege farszem uwielbiam, szpinak plus ser kozi albo z kaszą ...mniam
UsuńBardzo lubię takie połączenie - szpinak z serem, najczęściej z fetą, pierogów nie jem,unikam mąk😊Poza tym nie jestem zapalona kucharka..eufemistycznie mowiac😀
UsuńNiestety nie pomogę 😜
OdpowiedzUsuńKocham twoje schabowe Meluś
UsuńWeganskie/wegetariańskie przepisy polecam na Jadlonomii. Mam męża wegana i u mnie mnie w rodzinie przebojem jest zawsze wegański bigos (śliwki, cebulką, przecier pomidorowy, kotleciki sojowe co dadzą bigosowi tak wsad niby-mięsny). A jak lubicie chili con carne meksykańskie, to polecam bardzo przepis Jamie Olivera https://www.jamieoliver.com/recipes/beef/good-old-chilli-con-carne/ ja zawsze robię bez mięsa na początku, a pod koniec dzielę na 2 porcje i do jednej dodaję mielone wołowe dla mięsożerców, druga zostaje bez i jest równie super pyszna. Jedna z najlepszych wegańskich wersji nie-wege dania. U Jadlonomii pasztety są boskie, robiłam chyba że cztery rodzaje, z żurawiną, fasolowy, ale najlepszy jest warzywny. Tylko pracochłonny. Jak zrobisz flaczki z boczniaków, to Ci znikną w 15 min, bo nawet miesnozerni nie będą mogli przestac jeść. https://www.jadlonomia.com/
OdpowiedzUsuńPierwszy raz się odzywać, pozdrawiam serdecznie.
Innyglos
Byłam dzisiaj w stokrotce i przede mną babka kupowała wędlinę wegańską z ciekawości sprawdziłam skład, nie znalazłam tam żadnej ciecierzycy soi ani nic tylko możliwość gorczycy, no i pierdylion chemikaliów 😋
OdpowiedzUsuńDokładnie!!
Usuńnigdy bym czegos podobnego nie kupila,tak samo jak "normalnych" przemyslowych wedlin
Usuń