czwartek, 25 kwietnia 2024

Blog nie kulinarny

 


Bakłażany w sosie curry z owocami lichi. Bardzo bardzo. W dodatku vege.

Jadę dziś za granicę i ma nie padać bo chcę z koleżanką się przejść!!

Spotykamy się mniej więcej w połowie drogi między brux a lux. Jest ode mnie 10 lat młodsza i więcej nas dzieli niż łączy a mamy super kontakt i normalnie nie mogę się doczekać!

Wielu ludzi spotkałam w tych swoich migracyjnych sytuacjach. Różnie się potoczyły losy naszych znajomości. Cieszę się, że ta przetrwała. 

32 komentarze:

  1. Dzień dobry :)
    \o/?\o/?
    ]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*
    {_}>{_}>{_}>{_}>{_}>{_}>{_}>{_}>
    \~/*
    |_|?|_|?|_|?|_|?|_|?|_|?|_|?|_|?|_|?
    (_)? (_)? (_)? (_)? (_)? (_)? (_)?
    [_] [_] [_] [_] [_] [_] [_] [_]
    )_(" )_(" )_(" )_(" )_(" )_("
    [_] [_] [_] [_] [_] [_] [_] [_]

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyjemności spacerowych i międzyludzkich🙂I kciuki dla Roxi za krwinki, żeby sobie wrociła 🏚🏠( bo u Niej z tel.nie moge koment.😣)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. 3 bakłażany kroisz na pół i wkładasz na 15 minut do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni.
      Robisz zalewę, 600ml mleka kokosowego, pasta czerwona curry, 2 trawy cytrynowe podziabane. Zagotowujesz. Zalewasz bakłażany a na to lichi i orzeszki ziemne. Do tego w przepisie jest limonka kaffir liście czy cuś ale u mnie tego nie ma.
      Zalewasz i jeszcze 25 minut pieczesz.
      Tadaaaam.

      Usuń
  4. Nowinki kulinarne mile widziane:-)
    Udanego spotkania!
    jotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postanowiłam trochę odmienić oblicze kuchni. Mej kuchni.

      Usuń
  5. A ja dziś wręcz przeciwnie- bulion kolagenowy gotuje😊 sam się gotował przez noc,uspokajam - nie na gazie😀,w wolnowarze.
    Bakłażany bardzo lubię,ale u nas jeszcze nie sezon na nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie sezony warzywno owocowe to w większości abstrakcja.
      Co jest w takim rosole??

      Usuń
    2. Główny składnik to kości szpikowe(bez mięsa)mogą być wołowe,wieprzowe,lub kurze korpusy i bardzo dobre sa łapki.Rybie grzbiety.Wloszcyzna, wg uznania przyprawy-ziele,liść laurowy,mała ostra papryczka chili,cebula.Gotowac bardzo dlugo,jak najdłużej ,(ja czasem ok.36 godz, po 8 też jest super)ale na najmniejszym ogniu.Potem odsączyć sam wywar,można mrozić."Zupa mocy," na wszystko,😊

      Usuń
    3. Oczywiście jem,a raczej pije bez żadnych dodatków typu makaron ,kluseczki czy inne mączne lub skrobiowe.Bulion sam w sobie jest bardzo sycący .

      Usuń
    4. A skąd masz te kości i ości?

      Usuń
    5. Jeden rodzaj kości ,czasem najwyzej dwa.U nas są w Selgosie,a kurze łapki w Dino.Bywaja w Delikatesach.Pelno w internetach,przychodzą świetnie zapakowane w tzw.suchy lód😊 Rybę trzeba dokladnie wyfiletowac,dla mnie za dużo roboty😊

      Usuń
  6. Lubionca fiolet na talerzu25 kwietnia 2024 09:46

    Bardzo lubię bakłażany i cieszę się, że dostępne są cały rok, bo często robię mix warzyw na ciepło, czasem je miksuję i mam np pastę do tostów, a głównymi składnikami jest właśnie bakłażan, cukinia, papryka i pomidor…
    Liczi jest pioruńsko słodkie, ale może z tym curry się jakoś dogaduje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Roksano,pewnie masz rację co bakłażanów,zatem koryguje - nie ma ich teraz na ryneczku obok mnie 😊 a dalej nie chce mi się jeździć😊.Cukinie i pomidory jem prawie codziennie-wszystko razem"jednogarnkowo"z czosnkiem i cebula oraz z jajkiem.

      Usuń
    2. Bardzo zaskoczyło mnie, że nie osłodziło potrawy. To liczi

      Usuń
    3. A ja "wierzę" jednak w sezonowość. Bakłażany to jesienią. Lepszy smak (nie mówiąc już o tym, że jesienią są też lokalne, polskie, choć mniejsze i trochę bardziej gorzkawe). Nie odważyłabym się kupić bakłażana teraz, ile to chemii trzeba żeby wyhodować lub przetrzymać takiego bakłażana poza sezonem. Tak samo jak "młoda kapusta" na wiosnę:) Ale może się mylę, może to tylko moje wyobrażenie, wszędzie chemii tyle samo?
      No, pomidory na pewno mają inny smak latem i jesienią niż teraz.
      Ella-5

      Usuń
    4. Ja też wierzę w sezonowość
      Tylko w sklepie mało to widzę

      Usuń
  7. kiedyś z przepisu z jakiejś gazety zrobiłam kurczaka w curry, bardzo nie posmakował mojemu Tacie, więc unikałam potem, ale trauma została; ilekroć coś mu nie podeszło to mówił "kary tam dodałaś"😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 😁😁😁😁
      Moja babcia była mistrzynią krytykowania potraw choć trochę nie tradycyjnych. Nawet sałata bez śmietany z octem była nie dobra

      Usuń
  8. No Pani toż to pychota jest co widać, słychać i czuć, normalnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tez zrobię, jak tylko rzucę w cholerę tę dietę co to teraz na niej jestem :-((

      Usuń
    2. Zapłacone musi być zjedzone

      Usuń
  9. podobno najlepsze i jednocześnie najdroższe bakłażany, to te opierdziane przez koszerne świnie... w wysokiej cenie jest zawarty przede wszystkim koszt robocizny, bo każdy taki bakłażan trzeba osobno, rąsią podsunąć takiej świni, a i rabin za certyfikat koszerności tych świń też bierze od ryja... co prawda ostatnio próbuje się ten proces jakoś zmechanizować, ale to też nie są tanie rzeczy...
    p.jzns :)

    OdpowiedzUsuń
  10. W sezonie jadamy bakłażany "omdlały imam"😉 Maria z Pogórza Przemyskiego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, przepis.Ładna nazwa, nie?
      Twoje też wyglądają na trochę omdlałe...
      Ella-5

      Usuń
    2. One ogólnie po obróbce termicznej omdlewają 😁😁

      Usuń