poniedziałek, 20 sierpnia 2018

kulinarna przygoda;))

jedyne, co jakoś nam nie podeszło w tej Austrii to jedzenie
mieszkaliśmy w hotelu i byliśmy skazani na jedzenie w knajpach
a tam same wursty, smażone kartofle z kaszanką albo serem albo boczkiem, sznycle, surówki zalewane octem

choć pewnego dnia zamówiłam coś nie wiedząc co to a tu bardzo proszę!


nazywało się to to - Tiroler Schlutzkrapfen
moja znajomość języka jednak była za mała, żeby zgadnąć co to jest



zwłaszcza, że tłumaczenie n angielski jest takie:PPP



tak że tego:)



30 komentarzy:

  1. Dzień dobry :)

    \o/?\o/?
    ]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*
    {_}>{_}>{_}>{_}>{_}>{_}>{_}>{_}>
    \~/*
    |_|?|_|?|_|?|_|?|_|?|_|?|_|?|_|?|_|?
    (_)? (_)? (_)? (_)? (_)? (_)? (_)?
    [_] [_] [_] [_] [_] [_] [_] [_]
    )_(" )_(" )_(" )_(" )_(" )_("
    [_] [_] [_] [_] [_] [_] [_] [_]
    (_)? (_)? (_)? (_)? (_)? (_)? (_)?

    OdpowiedzUsuń
  2. Masła nie żałowali!!! ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyraznie wyglada na pierogi,
    a jakie nadzienie? moje ulubione to ruskie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko jedno zreszta jakie nadzienie i tak zazdroszcze Ci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety
      Jak dziecko zobaczyło co ja mam musiałam się zamienić😯

      Usuń
  5. W kazdej restauracji wymyslaja jakies przedziwne nazwy, zeby zachecic gosci. W lodzkiej Manufakturze jadlam Goraca Janine. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He he he
      Dobre

      Ta nazwa to faktycznie nazwa tyrolskiego specjału

      Usuń
    2. Ania padłam!!! Moja teściowa to Janina i nie wyobrażam sobie jej gorącej !!!😂😂😂

      Usuń
    3. Swoją drogą to ciekawa fucha to wymyślanie nazw

      Usuń
    4. A co to było za danie ta Gorąca Janina ?

      Usuń
    5. Padłam! Gorąca Janina 😝😝😝

      Usuń
    6. Pierogi z wody odgrzewane na patelni z cebulka. Pycha!

      Usuń
  6. Wygłada to troszkie jak pierożki🤔

    OdpowiedzUsuń
  7. fochy!a dzie tumaczenie na polski? ale widać że jakieś pirogi ;)
    dzień dobry bardzo, pobiłam dziś rekord ,zasnęłam ok 5.30 (rano)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już się robi
      Tyrolskie schluzkrapfen z masłem i parmezanem

      Basiu 😲😲😲😲
      Bardzo współczuję!

      Usuń
  8. pierogi pływające w maśle posypane parmezanem
    smakowały?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko spróbowałam bo syn mi wyrwał w zamian dając spaghetti😲

      Dobre były!!

      Usuń
  9. Wyglądają jak pierożki zrobione z ciasta na faworki 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O nie
      Kiedyś zrobiłam takie
      Były jednakowoż inne

      Usuń
  10. Schlutzkrapfen to pierogi? :D
    Czytam, że nazywają je tam też Mezzelune i że do ciasta dodaje się jajko i oliwę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widziałam
      I w ogóle te pierogi były tylko w jednym miejscu w okolicy
      Niestety

      Usuń
  11. Pelogi! jak mawiały moje dzieci :)
    Ale niespodzianka! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. kiedyś piuam drinka o nazwie "Księżna Aleksandra" no nie mogłam się oprzeć :p Księżna byua zielona i miętowa :p

    OdpowiedzUsuń