poniedziałek, 29 września 2025

Jedzenie , czyli Mela odpowie, że schabowe.

 Moi czytacze raczej już sporo w życiu przeżyli. Widzieli. Zjedli. Zatem mam pytanie 

Czy macie taką potrawę, która wam smakowała kiedyś w dzieciństwie, i do dziś leci wam ślinka i chętnie byście pożali?

( zdaję sobie sprawę, że młodsze pokolenie by inaczej wybrało, sushi słałoby się gęsto)

Ja mam tak

Wigilijna kapusta z grzybami

Pierogi szlacheckie klik ( ja robię trochę inaczej;)

Sodaki klik

Też robię inaczej😁

A raczej sodaków nie robię bo nigdy mi się nie udają. Zięć jest miszczem. Wkupił się teściowej że ho ho ho!

Dawajcie swoje odwiecznie pyszne potrawy.


19 komentarzy:

  1. Dzień dobry
    \o/?\o/?
    ]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*]_[*
    {_}>{_}>{_}>{_}>{_}>{_}>{_}>{_}>
    \~/*
    |_|?|_|?|_|?|_|?|_|?|_|?|_|?|_|?|_|?
    (_)? (_)? (_)? (_)? (_)? (_)? (_)?
    [_] [_] [_] [_] [_] [_] [_] [_]
    )_(" )_(" )_(" )_(" )_(" )_("

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesień zawsze kojarzy mi się z knedlami ze śliwkami! W cieście ziemniaczanym, ale cieniutką warstwą pokrywającą śliwki! (W obecnych przepisach widzę grube ciasto). I śliwki węgierki oczywiście! Raz do roku sobie robię i są wtedy dla mnie taką magdalenką jak u Prousta 😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mogę codziennie jeść makaron, z byle czym, może być suchy!
    Ale z dzieciństwa, to ryż z masłem, cynamonem i cukrem, kluchy na pyrach z marchwią i wołowiną, pierogi smażone na złoto mojej babci - ja nie umiem. Twoich placków nie znam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to bardzo bardzo lokalna potrawa. Nie znam nikogo spoza tamtąd ci by znał

      Usuń
  4. Rosół! Jajka pod każdą postacią. Placek drożdżowy .Kiedyś i teraz, zawsze! Jako niejadek w dzieciństwie te potrawy lubiłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taaaa , jak schabowy to Mela 😅
    A ja z dzieciństwa najbardziej pamiętam szare kluski z ziemniaków z kapustą. Dużo mama miała z nimi roboty więc nie robiła zbyt często. Od czasu wyprowadzki z domu jadłam może z 3 razy.
    Dobrego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Meluś sonsiatko no siostro ma, szare kluski najpierw babcia, a potem Mam, ach uwielbiałam, a Tato to nawet życzył sobie do rosołu- sam te ziemniaki wyciskał. Jadłam dopóki żyła Mam…,

      Usuń
    2. U nas szare kluski to pyzy się nazywały i uwielbiałam. Nie jadłam dziesiątki lat...

      Usuń
  6. ja bym chyba nic nie zjadła ze smakołyków z dzieciństwa
    jarzębule na pewno nie, talorki może, mordonie nie, dziamę może,
    inne potrawy przeszły na stale do codziennej kuchni
    zupa z fasolą jaś ze śmietaną, parowce z sosem, kopytka z sosem grzybowym
    ale zobacz jak się pozmieniało - moja mama nigdy by nie podała gościom kopytek z grzybami bo to potrawa biedna, ja ostatnio zrobiłam i goście byli zachwyceni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klarko,muszę sprawdzić co to takiego jatrzębule, mordonie i talorki 🙈

      Usuń
    2. Małgosiu siostro!!

      Klarka, kopytka z sosem grzybowym jedliśmy wczoraj i w sobotę i to jest królewska potrawa!

      Usuń
    3. jarzębule - zielone gołąbki (rodzaj grzybów) pieczone na blasze, po prostu znajdujesz grzyba koło ścieżki, przynosisz do domu, płuczesz albo nie, kładziesz na blasze, posypujesz solą i przypiekasz, jak napełni się sokiem i zmieni kolor to jest gotowy,
      talorki - plastry ziemniaków, brukwi albo jabłek przypiekane na blasze, blachę w ogrodzie masz, dasz radę
      mordonie - koszmar, szare kluski z tartych ziemniaków, bogatszym służyły do tuczenia gęsi, koszmar dlatego że mama płakała dając nam je do jedzenia i mówiła, że na Zachodzie dawali to gęsiom a ona musi to dawać dzieciom

      Usuń
    4. Ja kocham te kluski!!
      U nas te talarki tata nazywał frytkami

      Usuń
  7. Pierogi leniwe,szare kluski. Poza tym owoce do których prawie nie mam tu dostępu .Agrest, poprzeczki,rabarbar. Ach ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agrest!
      Porzeczki tu jeszcze kupię, ale agrest tylko w Polsce jest

      Usuń
  8. Jablka kwaszone w beczce z kapusta!!!! Przysmak nad przysmakami! I kiszona kapusta z marchewka, tak kwasna, ze wargi piekly po jej zjedzeniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy takich jabłek nie jadłam!
      Kapustę kocham ale muszę uważasz..

      Usuń